KAKO ODRŽAVATI DRVENI NAMJEŠTAJ?


Drveni namještaj i dekori daju toplu notu svakom domu ili poslovnom prostoru. Da bi drvo što duže izgledalo najbolje što može, bitno ga je ispravno održavati.

Različiti tipovi drveta zahtijevaju različito čišćenje i brigu s različitim sredstvima za čišćenje. Za svakodnevnu njegu drveta, slijedite ove savjete:

Brišite prašinu u smjeru godova i vaš će uzorak zadržati prepoznatljiv izgled još godinama. Za brisanje prašine je najbolje koristiti meku krpu od mikrofibre. Na nju prašina najbolje prianja i ne raspršuje se okolo po namještaju.

Sa sredstvima za poliranje drveta treba biti na oprezu. S vremenom, poliranje može oštetiti drvo.

drvo2

Mnogi posežu za sredstvima za poliranje samo zato jer vole miris svježe ispoliranog drveta. Ako se to odnosi i na vas, radije posegnite za osvježivačem zraka i dajte drvetu da malo diše. Kada želite očistiti neki komad drvenog namještaja ili poda usisajte prašinu usisavačem koliko god je to moguće. Najbolje bi bilo koristiti samo crijevo usisavača ili mekane četkaste nastavke. Zatim uzmite mekanu krpu i i nježno prebrišite sve površine kako biste skinuli prljavštinu i masne naslage.

Prije korištenja bilo kojeg sredstva za čišćenje, najprije testirajte sredstvo na nekoj manjoj površini kako biste bili sigurni da neće oštetiti drvo. Kod korištenja sredstava za čišćenje obavezno prije pročitajte upute. Koristite preporučenu količinu sredstva za čišćenje drveta i mekanu krpu kako biste utrljali sredstvo za čišćenje.

Sav namještaj je većinom lakiran. Ukoliko je već oronuo možete ga ponovo prelakirati najbolje bezbojnim lakom. Tako ćete vrlo jednostavno i jeftino obnoviti svoj namještaj i prostor u kojem živite.

drvo1

Ako želite potpuno pojednostaviti stvari potražite u specijaliziranim prodavaonicama specijalna ulja za drveni namještaj. Drveni namještaj dovoljno je jednom mjesečno premazati uljem, koje dolazi u dvije nijanse, nježno trljajući pamučnom krpom, a zatim suhom krpom ulaštiti.

Svoj drveni namještaj možete i održavati prirodnim voskom tako što ćete vosak zagrijati u tekuće stanje i zatim ga utrljati mekom krpom po namještaju, bitno je da što duže utrljavate odnosno glancate, ali ne pregrubo. To možete napraviti dva puta godišnje i vaš će stari namještaj jednostavno blistati. Ovaj savjet se ne odnosi na namještaj koji je obojan običnim bojama.

drvo3

U svakom slučaju imate nekoliko izbora. Na vama je da odlučite koji je za vas najprihvatljiviji. Ako ne želite koristiti vosak ili nemate vremena za pripremu, u gotovo svakom dućanu možete kupiti sredstva kojima također možete bez problema održavati vaš namještaj još dugo, dugo vremena.

Foto: Zara Home, Anthropologie